CCT logo 2023 2

Loslaten van schuldgevoel, hoe doe je dat?

Loslaten van schuldgevoel, hoe doe je dat?

Loslaten van schuldgevoel is belangrijk als het schuldgevoel je in de weg zit om keuzes te maken die bijdragen aan je gezondheid of doelen die voor jou van belang zijn. Maar schuldgevoel komt meestal automatisch opzetten en het is best lastig om ermee om te gaan. Dit artikel gaat over het loslaten van schuldgevoel en hoe je dat in 5 simpele stappen het beste kunt doen.

De functie van schuldgevoel

Schuldgevoel (of je schuldig voelen) heeft een sociale functie. Het wordt je als kind aangeleerd om ‘sorry’ te zeggen als je iemand hebt gekwetst of hebt pijn gedaan.

Schuldgevoel is in de basis functioneel. Het zorgt ervoor dat wij als mensen weer met elkaar door één deur kunnen. Door je schuldig te voelen hou je als het ware je eigen gedrag in toom.

Wanneer gaat het dan mis?

Het gaat mis als ‘schuldig zijn’ wordt verward met ‘je schuldig voelen’.

Als je ‘schuldig’ bent dan heb je feitelijk iets gedaan wat bij wet niet is toegestaan of je hebt iemand bewust of met opzet gekwetst, pijn gedaan of benadeeld.

Ergens spijt van hebben en je schuldig voelen zijn twee totaal verschillende dingen

Het gaat mis wanneer je je schuldig gaat voelen, zonder dat je echt ergens schuldig aan bent. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een fout gemaakt hebt. Want dat mag gewoon. Je mag fouten maken in het leven.

Loslaten van schuldgevoel is belangrijk vooral als je schuldgevoel onterecht is.

Oorzaken van een onterecht schuldgevoel

 

Bij mensen die zich snel onterecht schuldig voelen, hebben van één of meerdere van onderstaande zaken last:

Nadelige gevolgen van een onterecht schuldgevoel

Wanneer je je terecht schuldig voelt, oftewel je hebt ergens spijt van, dan is het zaak dat je dit gevoel erkent en een plek geeft. Doe je dat niet en loop je er te lang mee rond, dan kan dit je dwars gaan zitten. Het draagt dan bij aan onnodig gepieker. Wat weer kan uitmonden in energieverlies en stress.

Mensen die zich onterecht schuldig voelen, laten vaak onderstaande gedragingen zien:

  • Zichzelf wegcijferen
  • Maken zich druk om hoe anderen zich voelen
  • Nemen moeilijk besluiten
  • Gaan anderen pleasen
  • Proberen aan de voorkant onzekerheden en ongemakken te voorkomen of te vermijden

Bovenstaande gedragingen zijn stressbevorderend en reden genoeg om schuldgevoel te leren los laten.

Loslaten van schuldgevoel, hoe doe je dat?

 

Stap 1

Stel je zelf de vraag: heb ik iemand bewust of met opzet gekwetst, benadeeld of pijn gedaan?

Stap 2

Als het antwoord ‘Ja’ is, ga er zo snel mogelijk over in gesprek en betuig je spijt.  Blijf er niet te lang mee rond lopen. Dat kan veel energie kosten en stress opleveren.

Als het antwoord ‘Nee’ is dan weet je dat je schuldgevoel onterecht is. En door dit voor jezelf zo te benoemen kun je al een eerste kleine stap nemen om er afstand van te nemen.

Stap 3

Als je voor jezelf hebt bepaald dat je schuldgevoel onterecht is, dan kun je eens kijken of je dit vaker zo voelt in een zelfde soort situatie of bij de zelfde (type) persoon. Je kunt jezelf afvragen met welke persoonseigenschap van jou, dit patroon te maken heeft. Door dit patroon voor jezelf te herkennen en te benoemen neem je wederom een beetje meer afstand van je schuldgevoel.

Stap 4

Bepaal waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Wat zou je doen als je geen schuldgevoel zou hebben? Een simpel voorbeeld: een vriend of vriendin wilt langskomen en vraagt jou of dit uitkomt. Maar eigenlijk voel je je moe. Je hebt de neiging om ‘ja’ te zeggen tegen je vriend of vriendin omdat je je schuldig voelt en hem of haar niet wilt teleurstellen.

Door stil te staan bij jouw eigenlijke behoefte, ‘rust’ in dit geval, kun je nu tegen jezelf te zeggen: ‘ik heb behoefte aan rust en daar heb ik recht op.’

Met deze stap kom je nog weer iets verder van je schuldgevoel af te staan.

Stap 5

Neem tenslotte een eerste kleine positieve stap richting het vervullen van jouw behoefte. Door tegen jezelf te zeggen: ‘Ondanks dat ik me schuldig voel, ga ik toch…..’ en vervolgens maak je de keuze en neem je een kleine stap richting datgene waar je behoefte aan hebt.

Loslaten van schuldgevoel – samengevat

Ergens spijt van hebben en je schuldig voelen zijn twee verschillende dingen. Je onterecht schuldig voelen kan je veel energie kosten en heeft nadelige gevolgen. 

Door in kleine stapjes afstand te nemen van je schuldgevoel, laat je je er minder door belemmeren en kies je beter voor jezelf

 

Coaching bij schuldgevoel

Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?
Of wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over schuldgevoel bij stress of burn-out klachten?

Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders