CCT logo 2023 2

Stress verminderen door beweging |een natuurlijk anti-stress medicijn

Stress verminderen door beweging


Dit artikel gaat over stress verminderen door beweging. Tijdens stressvolle situaties zou je juist moeten sporten, want beweging is een natuurlijk anti-stress medicijn.

Beweging is voor de hersenen, wat water is voor een plant die de hele dag in de zon staat.”

Sta eens even stil bij beweging

We voelen ons allemaal wel eens lusteloos. Onze energie is laag, we zijn moe en hebben niet veel zin om te bewegen of te sporten. Het eerste wat we denken is: ‘ Vandaag maar even rustig aan doen, sporten komt op een ander moment wel.’

Onthoud dat zodra je de behoefte aan activiteit gaat onderdrukken, er juist klachten kunnen ontstaan. Alles om ons heen is in beweging. Het leven zelf ook. Het is dus de kunst om met beweging mee te gaan.

Gemak dient de mens niet

We zijn in de loop van de jaren steeds meer zittende beroepen gaan uitoefenen. We staren urenlang op onze bureaustoel naar een computerscherm. En aan de andere kant is onze voeding sterk veranderd.

We kunnen snel en gemakkelijk aan (bewerkt) voedsel komen. Gemak dient nou eenmaal de mens.

Als je het moeilijk vindt om gezond te blijven eten bij stress, snap je dat het ontzettend belangrijk is om ervoor te zorgen dat we stress verminderen door beweging.

Beweging en stress

Steeds vaker hebben we in onze maatschappij te maken met een ‘sluipmoordenaar’: stress. Van een opgejaagd gevoel tot een overspannenheid of burn-out: stress komt op verschillende niveaus voor en zorgt voor fysieke en mentale klachten.

Beweging is uitermate effectief om te ontspannen: het helpt je ont-stressen. Het positieve effect van beweging op depressieve mensen is even groot als psychotherapie in combinatie met medicijnen zoals Prozac. Maar dan vanzelfsprekend zonder de bijwerkingen.

Maar hoe kun je nou ontspannen door je in te spannen?

Dat klinkt als een paradox, maar lees eens verder hoe het werkt.

Interne focus

Door te sporten of aan beweging te doen, focus je op jezelf. Dat betekent dat je brein op dat moment geen tijd heeft om zich bezig te houden met de zaken waar je je op andere momenten druk om maakt, over piekert of slapeloze nachten van hebt.  Je gaat dus meer ontspannen in je hoofd en in feite kan beweging of sporten dus ter plekke je stressklachten helpen verminderen.

Sporten geeft energie en zorgt voor een betere nachtrust

Sporten pept je op en je voelt je er gelukkiger door. Het stimuleert je bloedsomloop en je zuurstofinname. Je bestrijdt er juist je vermoeidheid mee!
Ook slaap je beter als je regelmatig beweegt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag fitter en met meer energie opstaat.

Beweging verbetert je stemming en zelfvertrouwen

Lichamelijke inspanning maakt ‘endorfine’ in je hersenen aan. Dit ‘geluks-stofje’ geeft je een goed gevoel en heeft een grote impact op je stemming. Doordat je je gelukkig voelt, voel je je automatisch ook beter over jezelf. Je hebt gekozen om te bewegen en daar mag je trots op zijn.

Soepele spieren en gewrichten

Door regelmatig te sporten houd je je spieren en gewrichten soepel. Belangrijk, omdat we een heel leven lang met ons lichaam moeten doen. Daarnaast is de pensioenleeftijd omhoog geschroefd. Dus nog meer noodzaak om fit en vitaal te blijven als er langer doorgewerkt zal worden.

Verbetering van je immuunsysteem

Naast gezonde voedingregelmatige herstelmomenten en voldoende slaap, zorgt beweging voor een flinke boost voor je immuunsysteem. Dagelijkse lichte inspanning zorgt voor een toename van ‘goede’ cholesterol en afname van ‘slechte’ cholesterol.

Bewegen kan overal

Je bent niet gebonden aan een vaste plek om te sporten of te bewegen. Je kunt op het werk de trap nemen in plaats van de lift. Je kunt kiezen om vaker te gaan fietsen en minder met de auto te doen. Je kunt lekker een wandeling gaan maken of gaan zwemmen. Kortom, je bent niet gebonden aan een sportschool of fitnessclub. Beweeg elke dag iets meer, waar je maar wilt.

Bewegen hoeft niet hard of veel

Je hoeft niet gelijk aan topsport te gaan doen. Dagelijks 30 minuten licht intensieve beweging is voldoende. Denk hierbij aan 30 minuten wandelen of dansen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: 15 minuten zwemmen of tennissen. Beweging kan zelfs efficiënt zijn; door een minuutje of 40 je huis schoon te maken, sla je twee vliegen in 1 klap!

Kies een activiteit waar je van geniet

Door te denken ‘Ik vind sporten saai’ of ‘ ik heb niet voldoende discipline’ begin je al met een 0-1 achterstand. Zoals hierboven beschreven: je hoeft niet ingewikkeld te doen. Kies een bewegingsactiviteit waar je echt van geniet. Dan zul je het ook langer volhouden om te blijven bewegen.

Ben je een sportief ingesteld persoon? Kies dan voor een activiteit zoals fitness, hardlopen, fietsen of misschien wel een teamsport. Als je niet weet waar je moet beginnen kun je overwegen om een personal trainer te kiezen. Een personal trainer werkt samen met jou aan een bewegingsschema en een voedingsschema zodat je de gewenste resultaten behaalt.

Hou je meer van dansen? Dan is Salsa Dansen bij uitstek een goede bewegingsactiviteit. Het is ritmisch, muzikaal, intensief en je maakt ook nog eens contact met veel leuke mensen. Loop eens een goede salsa dansschool binnen en start met een beginnersles!

Help, ik heb last van stressklachten, wat kan ik nu doen?

Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?

Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders