Hoe dansen helpt stress te verminderen

Ken je dat, wanneer je lekker een muziekje op zet, begint te dansen en even alles om je heen vergeet? Of dat je op een feestje lekker staat te swingen met allemaal leuke mensen om je heen?

Je lijkt even in je eigen wereld te zijn en daar geniet je intens van.

Kun je je voorstellen hoe dansen helpt stress te verminderen? Daar gaat het in dit blog artikel over.

Bedrijfsworkshop

Een mooi voorbeeld hiervan maakte ik vorige week mee.

Ik gaf met mijn vriendin een bedrijfsworkshop ‘salsa dansen’ (in naam van dansschool Poetic Motion waar wij salsa les geven) bij een verzorgingshuis.

Het personeel had al een tijd geen personeelsfeest gehad. Deze avond was voor de zorgmedewerkers eindelijk weer eens een moment om als collega’s ongedwongen, even buiten het werk om, gezellig samen te zijn.

De afdelingsleidinggevende was er een beetje bang voor dat er maar een handjevol medewerkers mee zou doen en dat de grote groep aan tafel zou blijven zitten. Wij zeiden dat het helemaal goed zou komen en dat we iedereen zouden enthousiasmeren.

Vanaf het begin tot het einde van de workshop stonden er van de 60 mensen zo’n 45 mannen en vrouwen met ons mee te dansen. Iedereen had een geweldige avond. Ook na de workshop bleef men nog lekker met elkaar door feesten en lol hebben.

Toen wij na de workshop aan de leidinggevende vroegen hoe het was bevallen, reageerde hij verbaasd. Hij had niet verwacht dat bijna alle aanwezigen mee zouden doen. De workshop was geslaagd.

Werkdruk en ontspanning

‘Wat heeft dit met stress te maken?’ denk je misschien.

Tijdens en na de workshop luchtten de medewerkers hun hart bij mij en mijn vriendin.
Het ging dan over de werkdruk die al tijden te hoog was en hoe zwaar (emotioneel en fysiek) het werk kan zijn.

Een avondje even lekker dansen zorgde ervoor dat ze na tijden weer eens stoom konden afblazen en als collega’s los van hun werkzaamheden samen konden ontspannen.

Maar wat zorgt er nu voor dat dansen je laat relaxen?

Focus

Net zoals bij elke manier van sporten (zoals fitness of hardlopen), is bij dansen ook een focus nodig. Deze focus is gericht op  beweging,  coördinatie en de muziek en is gericht ‘naar binnen’.

Dit werkt meditatief omdat het om je ‘eigen ik’ gaat. En je kunt je maar focussen op 1 ding. Dus voor stress, verdriet en ellende heeft je brein op zo’n moment helemaal geen aandacht.

Bewegen

Door te bewegen voel je je beter. Omdat lichamelijke inspanning het geluksstofje ‘endorfine’ aanmaakt voel je je goed en lekker. En als je je beter voelt heb je, wederom, geen focus op je zorgen en problemen. Daarnaast neemt je zelfvertrouwen toe.

Contact en verbinding maken

Misschien is wel het belangrijkste element in dansen: contact maken. Doordat je contact maakt met anderen voel je een onderlinge verbondenheid.

Maar vergis je niet. Door te dansen maak je in de eerste plaats vooral contact met de belangrijkste persoon die er is: jijzelf!

Dansen betekent plezier maken en ontstressen

Dansen is gewoon hartstikke leuk om te doen. Het zorgt er voor dat we als mensen met elkaar ‘connecten’. Door de verbondenheid, het plezier en veranderen van je focus werkt dansen ontspannend en stress verminderend.

Ben je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd in een salsa-les of lijkt een bedrijfsworkshop interessant voor het eerstvolgende personeelsfeest? Neem dan contact op met dansschool Poetic Motion voor een proefles of workshop mogelijkheden.

Wil je meer weten over hoe je met salsa dansen stress kunt verminderen dan sta ik klaar om je te helpen.