CCT logo 2023 2

Help je medewerkers hun veerkracht te vergroten

Help je medewerkers hun veerkracht te vergroten

Als leidinggevende wil je een betrokken en gemotiveerd team hebben. Maar je vraagt nogal wat van je mensen en daardoor kan de werkdruk als hoog worden ervaren.

Help je medewerkers hun veerkracht te vergroten  zodat ze beter onder druk presteren en lekkerder in hun vel zitten.

Wat je niet wilt is dat je medewerker overspannen thuiszit. Naast organisatorische problemen op je afdeling, kost verzuim het bedrijf klauwen vol geld.

Als leidinggevende moet je dan vaak ook zelf meehelpen om brandjes op de afdeling te blussen. Het gebeurt snel dat je gaat overwerken om alles te kunnen managen.

En voor je het weet wordt je op het matje geroepen bij de directie om uit te leggen waarom je afdelingsresultaten achterblijven.

Het is daarom zo belangrijk dat je medewerkers vitaal zijn en blijven.

Innerliijke veerkracht

Als de innerlijke veerkracht, ook wel bekend als ‘draagkracht’, van je medewerker hoog is, dan voelt hij of zij zich vitaler. Daardoor kan er beter met de objectieve (feitelijke) druk en de subjectieve (zich zelf opgelegde) druk worden omgegaan.

Aan welke knoppen kun jij als leidinggevende draaien zodat je medewerkers zich vitaler voelen?

Zingeving

Zorg dat jij als leidinggevende weet wat de mensen motiveert. Dat zij het gevoel hebben dat ze ertoe doen, dat ze bijdragen aan een groter geheel en dat hun dagelijks werk zinvol is.

Zingeving zorgt ervoor dat je medewerker bevlogen is en passie heeft voor wat hij of zij doet. Dit kun je bijvoorbeeld beïnvloeden door te delegeren of aan taakroulatie te doen.

Veilige werkomgeving

Naast een fysieke veilige werkomgeving (denk aan goed materiaal om mee te werken, kantoormeubilair, verlichting en ventilatie) moet een medewerker zich ook veilig ‘voelen’ in het bedrijf.

Waak voor ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is een grote oorzaak van werkstress.

Zorg voor meer onderlinge betrokkenheid tussen de collega’s door bijvoorbeeld aan teambuilding te doen.

Positieve gedachten

Merk je dat een medewerker negatieve gedachten heeft? Ga dan een gesprek aan en help hem of haar de dingen positief te benaderen. Weet wat er speelt bij de medewerker en op de afdeling, zodat je tijdig kunt ingrijpen en negativiteit voor kunt zijn.

Herstelmomenten

Merk je dat je medewerkers weinig vrij nemen, hun werk mee naar huis nemen of veel overwerken?
Stel voor dat ze eens vrije uren opnemen of wat eerder de werkdag afsluiten. Laat je medewerker weten dat het belangrijk is om de tijd te nemen om te herstellen en dat werk niet alles is waar het in het leven om draait.

Beweging

Beweging is goed voor geest en lichaam. Zeker als je kantoorwerk doet. Promoot daarom sport en beweging op de afdeling.

Spreek eens na werktijd met een aantal medewerkers af, om lekker samen hard te lopen of te fitness-en. Of organiseer een sporttoernooi. Dit verhoogt ook nog eens de teamspirit, want sport verbindt mensen.

Voeding

Probeer in de gaten de houden wat het eetgedrag is van je mensen. Motiveer je mensen om gezonder te gaan eten als dat niet het geval is.

Deel gratis fruit uit of houdt samen met je mensen een balans dag.

Om meer bewustwording te krijgen voor gezonde voeding op het werk, kun je een voedingsadviseur een presentatie laten geven over gezond eten .

Vitaliteit is noodzakelijk voor iedereen

De pensioenleeftijd is opgeschroefd naar 67 jaar en wie weet wordt dat zelfs 70 jaar. Bij een vitaal leven is iedereen gebaat. Medewerker, leidinggevende en bedrijf.

Naast het helpen van je medewerkers veerkrachtig te blijven is het heel belangrijk om scherp te zijn op het signaleren van stress klachten.

In mijn e-book ‘Zó herken je stress op de werkvloer’ geef ik praktische tips hoe je als leidinggevende stress binnen je team kunt aanpakken door het vroegtijdig te herkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders