Hoe dansen helpt stress te verminderen
Ken je dat, wanneer je lekker een muziekje op zet, begint te dansen en even alles om je heen vergeet? Of dat je op een feestje lekker staat te swingen met allemaal leuke mensen om je heen? Je lijkt even in je eigen wereld te zijn en daar geniet je intens van. Kun je je voorstellen hoe dansen helpt stress te verminderen? Daar gaat het in dit blog artikel over.
Wat er gebeurde tijdens een bedrijfsworkshop
Onlangs gaf ik een bedrijfsworkshop ‘salsa dansen’ bij een verzorgingshuis.
Het personeel had al een tijd geen personeelsfeest gehad. Deze avond was voor de zorgmedewerkers eindelijk weer eens een moment om als collega’s ongedwongen, even buiten het werk om, gezellig samen te zijn.
De afdelingsleidinggevende was er een beetje bang voor dat er maar een handjevol medewerkers mee zou doen en dat de grote groep aan tafel zou blijven zitten. Wij zeiden dat het helemaal goed zou komen en dat we iedereen zouden enthousiasmeren.
Vanaf het begin tot het einde van de workshop stonden er van de 60 mensen zo’n 45 mannen en vrouwen mee te dansen. Iedereen had een geweldige avond. Ook na de workshop bleef men nog lekker met elkaar door feesten en lol hebben.
Werkdruk, werk plezier en ontspanning
‘Wat heeft dit met stress te maken?’ denk je misschien.
Tijdens en na de workshop luchtten de medewerkers hun hart bij mij. De werkdruk was al tijden te hoog en het werk was erg zwaar (emotioneel en fysiek). Een avondje even lekker dansen zorgde ervoor dat ze na tijden weer eens stoom konden afblazen en als collega’s, los van hun werkzaamheden, samen konden ontspannen.
4 stress verlagende gevolgen van dansen
1. Beweging geeft een goed gevoel
Door te bewegen voel je je beter. Omdat lichamelijke inspanning het geluksstofje ‘endorfine’ aanmaakt voel je je goed en lekker. Daarnaast heb je door te bewegen ook dopamine aangemaakt en dat geeft je ook een goed een gevoel. En als je je beter voelt kun je je niet of moeilijk focussen op nare dingen.
2. Muziek werkt positief op je emoties
Uit wetenschappelijk onderzoek is al jaren geleden gebleken dat muziek helpt om negatieve emoties bij stress te remmen. Een simpel uitgangspunt is dat muziek luisteren gewoon plezier geeft.
Klik hieronder om de uitleg van Eric Scherder over de remmende werking van muziek bij stress te zien en te horen.
3. Verandering van Focus
Net zoals bij elke manier van sporten (zoals fitness of hardlopen), is bij dansen ook een focus nodig. Deze focus is o.a. gericht op beweging, coördinatie en de muziek.
Deze vorm van focus werkt meditatief omdat de focus vooral gericht is ‘naar binnen’.
Doordat je brein de focus heeft op het lichamelijke is er geen ruimte voor focus op stress, verdriet en ellende op zo’n moment dat je heerlijk aan het dansen bent.
4. Contact en verbinding maken
Misschien is wel het belangrijkste element in dansen: contact maken. Doordat je contact maakt met de muziek en met andere dansers (of je danspartner) voel je een onderlinge verbondenheid.
Maar vergis je niet. Door te dansen maak je in de eerste plaats vooral contact met de belangrijkste persoon die er is: jijzelf!
Dansen betekent plezier maken, genieten loslaten en ont-stressen
Hoe kan dansen jou helpen om stressklachten te voorkomen?
Dansen is iets puurs. Door te dansen leer je veel over jezelf en de manier hoe je je gedraagt.
Daarom combineer ik bewezen stress en burn-out begeleiding, met beweging in de natuur en effectieve principes en uitgangs punten uit het salsa-dansen, zoals:
1. Leiden en volgen
Leer hoe je en gelukkiger leven kunt leiden door je hart te volgen.
2. Spanning en ontspanning
Leer beter te balanceren tussen positieve spanning en nodige ontspanning in je leven
3. Lichaamsbewustzijn
Wordt bewuster van wat je lichaam je vertelt en herken tijdig deze signalen zodat je beter je grenzen kunt bewaken.
4. Vertrouwen opbouwen
Bouw aan jouw vertrouwen in jezelf en in anderen door nieuwe vaardigheden buiten je comfort zone te leren en toe te passen in het dagelijks leven.
5. Ritme en flow
Waar er chaos is en overzicht ontbreekt is het belangrijk voor jou om een (nieuw) ritme te creëren voor meer houvast, flow, innerlijke rust en ontspanning.
6. Loslaten van perfectionisme
Leren genieten van het proces in het hier en nu en minder gericht zijn op het perfecte resultaat, helpt je te groeien als persoon.
7. Stappen zetten
Elke kleine stap telt. En alleen door (kleine) stappen te zetten zul je bewegen naar de doelen die voor jou waardevol zijn.
Ben je klaar voor de eerste stap naar minder stress en meer innerlijke rust?
Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?
Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.