Burn out voorkomen door ontspanning
Hoe kun je een burn out voorkomen door ontspanning? In dit artikel leg ik uit hoe belangrijk het is om gas terug te nemen zodat je ongezonde stress kunt verminderen. Want we hebben het allemaal ontzettend druk en ontspanning wordt vaak gezien als ‘lui zijn’ of ‘niks nuttigs doen’. We zijn meer gefocust op Work hard dan op Play hard.
Dit is op zich apart te noemen, want elke topsporter die topprestaties levert zal be-amen dat tegenover elke inspanning een (evenredige) ontspanning nodig is.
Stressmaatschappij
Toch leven we gejaagder dan ooit en hebben we het gevoel constant te moeten presteren. Deze (maatschappelijke) druk zorgt ervoor dat we met steeds meer stressgevallen en burn-out slachtoffers te kampen hebben.
In Nederland hebben we, vergeleken met onze buurlanden, relatief veel parttimers werken. Dit aantal is sinds de economische crisis alleen maar toegenomen.
Vaak krijgen de parttimers dezelfde taken als fulltimers, alleen hebben ze minder uren tot hun beschikking om de taken succesvol uit te voeren. Daar ontstaat de stress door.
Voldoende herstelmomenten zijn belangrijk. Het is 1 van de 6 factoren die invloed hebben op een vitaal leven.
Natuurlijke balans
In de traditionele Chinese geneeskunde hanteert men een ‘orgaanklok’ waarop af te lezen is, voor menselijke organen, op welk tijdstip op de dag een orgaan 2 uur lang maximale energie krijgt. 12 uur daarna krijgt het orgaan nauwelijks nog energie, want het moet dan tot rust komen.
Elk orgaansysteem in het lichaam kent een rustpauze. Na elke uitademing krijgen de luchtwegen even een korte adempauze. Zelfs het hart kent een kort rustmoment nadat het bloed in de aorta stuwt. Het hart controleert dan o.a. heel snel de samenstelling van het bloed, temperatuur en zuurstofgehalte van het bloed.
Er is een natuurlijke balans tussen ‘activiteit’ en ‘herstel’ nodig die ervoor zorgt dat we optimaal kunnen presteren. Maar hoe kun jij ervoor zorgen dat je deze balans behoudt?
Bepaal wat jij nodig hebt om weer op te laden
Iedereen heeft zijn eigen manier van re-chargen. Wat voor de een geldt hoeft voor de ander niet goed uit te pakken.
Voldoende slaap
Ons dagelijkse herstelmoment is slapen. We onderschatten echter wat het effect van voldoende slaap is. In een druk bestaan waarbij we gericht zijn op presteren is het nodig dat ons lichaam goed oplaadt voor de volgende dag.
Ga op vakantie
Het is voor velen dé manier om te herstellen of op te laden: op vakantie gaan.Ga er geregeld even tussenuit als het kan. Het is beter om je vakantie over het jaar te verspreiden. Ga liever 2 of 3 keer per jaar kort er tussen uit, dan 1 keer op een lange vakantie van 3 weken.
Maar pas wel op als je chronische stress klachten of burn-out klachten hebt. Dan is het raadzaam om je vakantie op een andere manier te plannen. Zie deze link voor tips
Meditatie
Meditatie, dat is toch zo’n spirituele beleving? Dat kan, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.
Meditatie brengt je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf door meditatie steeds beter kennen. Het is een kort moment van gewaarwording van je lichaam, gedachten en/of gevoelens. Vergelijk het met het hierboven beschreven voorbeeld van de rustpauze van het hart!
Een paar minuten per dag mediteren heeft al positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving.
Dagelijks kleine herstel momenten
Probeer door de dag heen meer kleine breaks te nemen. Bijvoorbeeld om het uur ongeveer 5 minuten even van je beeldscherm weggaan.
In deze breaks kun je:
- Ademhalings oefeningen doen
- Focussen op totaal iets anders dan je werk of waar je mee bezig was
- Mediteren
Plan je ‘oplaad’ momenten in je agenda
Heb je ook zo’n overvolle agenda? Helemaal volgepland met ‘belangrijke’ zaken? Ik durf te wedden dat je tijd bent vergeten in te plannen voor één van de allerbelangrijkste activiteiten in je leven: Jouw herstelmomenten!
Omdat we zoveel op ons bordje hebben is het nodig om te plannen en een agenda bij te houden voor alle activiteiten.
Maak daarom gebruik van je agenda en plan per week 1 dag in waarop je niet bezig bent met werk en studie, zodat je kunt opladen.
Op deze dag doe je iets waar je van ontspant. Bijvoorbeeld lezen, de natuur ingaan, naar de sauna of een lekkere massage nemen.
Zorg regelmatig voor disconnectie van mobiele apparaten
Bijna iedereen is mobiel online. In het openbaar vervoer of gewoon op straat zie je dat de meeste mensen langdurig op hun smartphone bezig zijn. Het lijkt soms bijna een gewenning te zijn dat je je smartphone erbij pakt als je een kwartier even niet hebt gekeken naar je mail of naar je whatsapp-berichten.
Via onze mobiele apparaten krijgen we veel meer prikkels en informatie binnen dan we kunnen verwerken. Dit levert onbewust veel druk op, zeker als je al het gevoel hebt dat je moet presteren.
Regelmatig disconnecten zorgt voor minder afleiding. Je kunt gefocuster werken als je je mobiele apparaten uitzet of zo instelt dat ze je niet storen.
Rust en herstel zijn even belangrijk als presteren en inspanning. We kunnen alleen maar optimaal functioneren als er een balans is tussen werk en ontspanning.
Help, ik kan moeilijk gas terug nemen en ontspannen, wat kan ik nu het beste doen?
Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?
Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.