Verbondenheid vermindert stress
We hebben het steeds drukker en we lijken steeds minder tijd voor elkaar te maken. Als we om ons heen kijken zien we iedereen op een smartphone communiceren, in plaats van ‘echt’ de verbinding met elkaar op te zoeken. Want verbondenheid vermindert stress.
Omdat burn-out gevallen niet afnemen is het daarom juist zo belangrijk om écht met elkaar verbonden te blijven. Mensen met hevige stressklachten of zelfs depressieve buien moeten ervoor zorgen niet in een sociaal isolement te raken.
En daar kunnen familie en vrienden een helpende hand bij zijn. Vitaliteit hangt voor een groot deel af van de energie die je krijgt van ondersteunende relaties in je leven.
Aandacht, liefde en het uitwisselen van energie, zijn van het allergrootste belang voor ons welzijn. Anders raken we geïsoleerd. Want als je in een relatie meer energie geeft dan dat je krijgt kun je je op een gegeven moment energieloos voelen.
Steun en verbondenheid op de werkvloer
Niet alleen privé maar ook op het werk is het belangrijk om steun te ervaren. Dat kan functionele of sociale steun zijn. Gebrek aan steun in het werk is een veel voorkomende oorzaak van werkstress.
Het kan voorkomen dat er mensen in jouw omgeving jou onbewust veel energie kosten. Ook al zijn hun bedoelingen goed. Hoe zorg jij ervoor dat jij in verbinding blijft met jouw relaties, maar toch je energie behoudt
Breng je relaties in kaart
Maak een overzicht van je relaties door antwoord te geven op de volgende vier vragen:
- Wie staan er dichtbij je in jouw leven?
- Welke personen staan ver bij je vandaan?
- Wie hebben een positieve invloed op jou en krijg je energie van?
- Welke personen kosten je energie?
Laat op je inwerken wat je zojuist hebt opgeschreven. Vraag jezelf nu af of je juist meer mensen in je leven hebt die je energie geven of heb je voornamelijk relaties die veel energie kosten? En welke van ze staan dichtbij je?
Op basis van de inzichten die je hebt gekregen kun je bepalen in welke energie-verhogende relaties je meer wilt investeren en aan welke energie-verlagende relaties je minder aandacht wilt schenken.
Wees eens assertief
Wanneer je jezelf in een relatie weg cijfert voor een ander behoudt je enerzijds harmonie, maar aan de andere kant kan het je veel energie kosten. Bijvoorbeeld door steeds toe te geven in conflicten of discussies. Het kan gebeuren dat je steeds verder van je authenticiteit af komt te staan.
Wees eens assertief (verwar dit niet met ‘agressief’) en stap op de relatie af om aan te geven dat iets je dwars zit en hoe je je daarbij voelt. Hoe je het beste in een dergelijke situatie kunt communiceren, lees je hieronder.
Blijf communiceren
Om in verbinding met elkaar te blijven is het belangrijk om te blijven communiceren.
Het gebeurt vaak genoeg dat we door onze emoties (verdriet, angst of boosheid) niet meer communiceren en ons terugtrekken. Echter in relatie blijven is van levensbelang.
Ga na wat je voelt
Let op welke emoties jij hebt, bijvoorbeeld: ‘ ik ben boos’ of ‘ik ben gekwetst’. Verwar dit niet met oordelen zoals: ‘jij maakt me boos’ of ‘jij kwetst mij’.
Geef uiting aan jouw gevoel zonder oordeel. Het maakt niet uit of het positief of negatief is. Uiting van pijn geeft ruimte en kan de balans in een uit de hand gelopen meningsverschil helpen herstellen.
Als de ander dingen te bespreken heeft met jou, luister dan (wederom) zonder oordeel en met volle aandacht. Vraag ook naar het gevoel van de ander.
Om de genoemde redenen in dit artikel is In verbinding blijven met onze relaties belangrijk. Want het biedt ons steun en zorgt voor uitwisseling van energie, motivatie en inspiratie. Aan de andere kant kunnen bepaalde relaties ook energie kosten.
Ik vind het moeilijk om verbonden te blijven met anderen
tijdens stressvolle situaties, wat kan ik nu het beste doen?
Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?
Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.