CCT logo 2023 2

5 tips voor meer bezieling en motivatie en minder stress

5 tips voor meer bezieling en motivatie en minder stress

Wanneer mensen langdurige stress ervaren merk je dat ze steeds minder tijd maken en aandacht hebben voor de dingen die motiveren en inspireren. Door een gebrek aan ‘bezielende’ bezigheden die het leven meer voldoening geven kunnen stressklachten verergeren. In dit artikel geef ik 5 tips voor meer bezieling en motivatie en minder stress.

Waarom is gepassioneerd of bezield leven zo belangrijk?

Voor ieder persoon betekent ‘bezieling’ of ‘een zinvol leven’ iets anders. De één vindt walvissen redden nuttig en de ander vindt het van levensgroot belang om zo snel mogelijk carrière te maken.

Bezield zijn voor een ‘groter doel’ in je leven, motiveert en inspireert. Het ontbreken van zingeving in het leven kan leiden tot verergering van stressklachten.  Sneller dan je misschien zou denken.

Het belang van het hebben van hobby’s

Zorg ervoor dat je voldoende tijd reserveert voor je hobby’s.

In een onderzoek aan de TU Eindhoven kwam naar voren dat het hebben van hobby’s, werkstress vermindert en de werk-privé balans bevordert. Psycholoog Saksia de Bel die aan dit onderziek mee deed zei zelfs:

Als mensen bij me komen wegens stress of burn-out klachten, durf ik te wedden dat ze een deel van hun hobby’s hebben verwaarloosd. Een hobby is iets wat je leuk vindt en waar je je helemaal in kunt verliezen. Dat zorgt ervoor dat je op dat moment even aan niets anders denkt, zoals bijvoorbeeld de problemen op je werk. Dat leidt tot een verminderde aanmaak van stresshormonen en heeft zelfs een positief effect op je immuunsysteem.’

Door hobby's te hebben en recreatief bezig te zijn in je vrije tijd zorg je voor de juiste balans tussen spanning en ontspanning.r

Hoe weet je dat je uit vanuit bezieling leeft?

Je weet dat je vanuit bezieling leeft als je de volgende indicatoren opmerkt:

1. Je voelt veel blijheid. Blijheid is een natuurlijke toestand van het leven. Ontspan en vorm een glimlach aan de binnenkant van je mond. Je zult merken dat je stemming direct verandert.

2. Je neemt volledige verantwoordelijkheid voor je leven. Je blijft weg uit de slachtoffer rol. Als jou iets in je leven overkomt dan ga je niet bij de pakken neerzitten. Je bent niet verantwoordelijk voor wat er met je gebeurt, maar wel hoe je er mee omgaat.

3. Je leven verloopt moeiteloos. Je bent in een flow en alles lijkt vanzelf te gaan. Dit komt omdat je vanuit je hart handelt en dan verdwijnt de tijd.

Hoe kom je er achter wat nou echt ‘zinvol’ is in jouw leven?

Vaak hoor je carrière switchers zeggen ‘ik wil iets nuttigs of zinvols gaan doen als ik mijn volgende carrière stap maak’. Vervolgens is het moeilijk om te omschrijven welke dingen zin geven aan het leven.

De groot vraag voor veel mensen is: Hoe kom je voor jezelf erachter wat nou echt zinvol is in je leven?
Hierbij een aantal tips die je op weg helpen een zinvol(ler) leven te leiden

1. Zoek uit wat jouw waarden zijn

Wat je belangrijk vindt in het leven hangt sterk af van de waarden die je hebt. Waarden zijn belangrijker dan doelen in het leven, omdat ze een blauwdruk zijn voor ‘wie je bent’.

Veelvoorkomende waarden zijn:

  • Bijdrage leveren
  • Vrijheid en onafhankelijkheid
  • Zelfverwezenlijking
  • Verbinding
  • Participatie
  • Erkenning

2. Ontdek je passie(s)

Wat zou je het liefst je hele leven willen doen zonder dat je ervoor betaald hoeft te krijgen? Waarvan krijg je veel energie en waardoor vergeet je de tijd volledig als je het aan het doen bent?

Ga eens terug naar de tijd dat je een kind was en waar je vroeger van droomde. Wellicht zit hier een oude passie verscholen die je nieuw leven in kunt blazen.

3. Bepaal je belangrijkste doelen

Denk eens na over wat je al je hele leven hebt willen doen, maar steeds uitstelt. Zijn er doelen die je nog wilt behalen op korte termijn? Of misschien wel op lange termijn. Zoals eerder gezegd, met bezieling werken aan een doel zorgt voor inspiratie en motivatie. Het draagt bij aan zingeving in het leven

4. Wees bewust waar je energie van krijgt

Er zijn dingen die je energie kosten en er zijn dingen die je juist energie geven. Probeer helder te krijgen waar je veel energie van krijgt. Dit kun je bijvoorbeeld doen om eens een logboek van je dagelijkse activiteiten bij te houden . Focus je op de ‘energie boosters’ en probeer daar steeds meer van te doen.

5. Doe werk dat je leuk vindt en jou voldoening geeft

Je besteedt een groot gedeelte van je leven op je werk. Dan kun je maar beter een baan hebben waar je je lekker bij voelt en gemotiveerd van wordt èn blijft. Als je het gevoel hebt dat je op je werk niet meer op de juiste plek zit en eigenlijk iets anders wilt, ga dan bovenstaande tips na en bepaal welke aspecten ervoor kunnen zorgen dat je een baan vindt die bij jouw waarden, passies, dromen en doelen past, je energie geeft en bijdraagt aan meer zingeving in je leven.

 

Ik mis bezieling in mijn werk en privé-leven en zou willen weten wat ik écht wil

 

Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten?
Of wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over het voorkomen van stress of burn-out klachten?

Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches