Werk-privé balans voor ondernemers verbeteren, hoe doe je dat? - Conciencia Coaching
CCT logo 2023 2

Werk-privé balans voor ondernemers verbeteren, hoe doe je dat?

Werk-privé balans voor ondernemers verbeteren

Sta je als ondernemer altijd ‘aan’? Ben je zelfs in de avond, weekenden en op vakantie bezig met je werk? Merk je dat je steeds minder tijd, en vooral aandacht, hebt voor je parner en je kinderen? Raken andere levensgebieden ondergesneeuwd? Tijd om je werk-privé balans als ondernemer te verbeteren. In dit artikel lees je hoe.

Wat is werk-privé balans eigenlijk?

In de basis zijn er een aantal gebieden in je leven die belangrijk voor je zijn. Werk is maar één van die levens gebieden.

Andere levens gebieden zijn bijvoorbeeld:

 • Relatie
 • Gezin
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Hobby’s
 • Sociale contacten
 • Persoonlijke ontwikkeling
 •  etc.

Als werk en privé in balans dan wil dat zeggen dat  je werk goed aansluit op je vrije tijd en jouw andere levensgebieden. Daardoor gaat je werk dus goed samen met je privéleven.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een goed werk-privé balans hebben gezonder zijn, zich vitaler voelen, beter presteren en meer voldoening uit het werk en hun leven halen.

 Aan de andere kant kun je stellen dat als werk en privé uit balans zijn het moeilijker wordt om te ontspannen van je inspanningen en slaat gezonde stress om in ongezonde stress.

Ondernemen zonder stress?

Klik op de knop hieronder, download gratis deze checklist en ontdek hoe je met meer energie, rust en focus onderneemt terwijl je je werk-privé balans verbetert.

Ondernemers en stress: de trend van de afgelopen jaren

 

‘Zelfstandige ondernemers hebben een kleinere kans op een burn-out dan werknemers in loondienst’ (bron: TNO, 2019)

Logisch.

Één van de redenen hiervoor is dat ondernemers een grotere autonomie hebben over het indelen van hun werk en hun werktijden. Daarnaast hoeven ze aan niemand te rapporteren.

De ultieme vrijheid voor ondernemers: werken aan je droom en zelf je tijd en werk kunnen indelen.

Op papier is dit fantastisch. Maar de werkelijkheid laat iets heel anders zien.

Oorzaken van stress voor ondernemers

Zelfstandige ondernemers hebben meer steeds meer moeite met het vinden van goede balans tussen hun werk en hun privéleven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit uit 2017.

Dit komt onder andere omdat ondernemers, t.o.v. mensen die in loondienst werken, te maken met een constante onzekere factor: inkomsten. Dit zorgt voor een (on)bewuste druk die er leidt dat veel ondernemers steeds meer en langer gaan werken om die onzekerheid het hoofd te bieden.

En een gevoel van onzekerheid is nog steeds één grootste stressoren in ons leven.

Last minute opdrachten en veeleisende klanten

Ook krijgen ondernemers steeds meer te maken met last minute opdrachten.

Daarnaast hebben ze vaak het gevoel hun klanten altijd tevreden te moeten stellen, ook wanneer deze onrealistische verwachtingen hebben.

werk-prive balans voor ondernemers

 

De laatste jaren worstelen steeds meer ondernemers met hun werk-privé balans. Lees hier meer over  de oorzaken van stress voor ondernemers

 

Werk-privé balans voor ondernemers, waarom zo belangrijk?

 

Wanneer je als ondernemer je eigen werktijden kunt bepalen is het verleidelijk om langer of meer te werken. Dat is sporadisch geen enkel probleem.

Maar als je dit structureel als oplossing gaat zien en steeds meer tijd, aandacht en energie besteedt aan je werk, dan sneeuwen de andere levensgebieden onder.

En zoals je hierboven hebt kunnen lezen zorgen juist die andere levensgebieden ervoor dat je je kunt opladen om je vitaal te voelen en weer te presteren op dagelijkse basis.

werk-prive balans voor ondernemers

De gevolgen van een slechte werk-privé balans voor ondernemers

Het grote probleem voor ondernemers als  de werk-privé balans verslechtert is dat ze in een negatieve spiraal terecht komen:

 • Te weinig ontspanning door altijd met werk bezig te zijn
 • Slechte nachtrust door te piekeren
 • Weinig energie over om te presteren
 • Dus meer en langer werken.
 • Waardoor je te weinig herstelt van inspanningen en de spanning chronisch wordt
 • Chronische stress slaat uiteindelijk om in een burn-out

En dat kun je je als ondernemer niet veroorloven.

In tegenstelling tot werknemers die zich ziek kunnen melden en toch salaris ontvangen kunnen ondernemers het zich niet veroorloven om een maand of 4 uit de running te zijn met burn-out klachten.

Wie runt je bedrijf als jij thuis opgebrand op de bank zit? De financiële stress wordt zo alleen maar groter.

 

Als ondernemer kun je het gewoon niet veroorloven om in een burn-out terecht te komen

 

Hoe verbeter je de werk-prive balans voor ondernemers?

 

Breng je huidige situatie in kaart.

Ga eens na hoe tevreden je bent over je huidige werk-privé situatie.

Zijn er gebieden die ondergesneeuwd raken omdat er andere gebieden veel tijd, aandacht en energie vragen?

Start met je huidige situatie helder voor ogen te zien en breng je energielekken in kaart.

Kijk eens naar wat je kunt uitbesteden.

Een grote valkuil voor ondernemers is om veel (lees alles) zelf te willen doen. Tijd is schaars en je kunt je niet op alles tegelijk focussen. De dingen die je geen energie geven en waar iemand anders veel beter in is, kun je het beste zo snel mogelijk uitbesteden.

Plan je vrije tijd in je agenda.

Begrens je werktijd en plan je vrije tijd in je agenda. Geen lege blokken met ‘vrije tijd’, maar écht concrete afspraken. Met jezelf, maar met anderen werkt eigenlijk nog beter als een goede stok achter de deur.

Neem tijd om te herstellen en op te laden

Zorg ervoor dat je voldoende ontspant, fysiek fit en mentaal veerkrachtig bent. 

Leer hoe je je eigen grenzen bewaakt

Grenzen bewaken is niet hetzelfde als ‘Nee zeggen. Dat hoor bij je grenzen aangeven. En je grenzen aangeven slechts 1 van de 3 onderdelen van ‘grenzen bewaken’.

De belangrijkste skill is om glashelder je grenzen te stellen. Weet wat je wél wilt en maak dat het belangrijkste in je leven en stel prioriteiten.

Daarna is het belangrijk dat je je grenzen te herkennen. Hoe voelen ze aan en in welke situaties merk je dat je gemakkelijk over je eigen grenzen heen gaat?

Last but not least:
Geef duidelijk je grenzen aan
. Zeg vaker ‘Ja’ tegen jezelf en wat voor jou belangrijk is naast werk. Dan ga je gemakkelijker duidelijker en met meer overtuiging ‘Nee zeggen’ tegen anderen of minder belangrijke dingen.

 

 

Verdiep je in je eigen valkuilen

Wat zorgt ervoor dat je telkens weer over je eigen grenzen gaat waardoor je privé weinig aandacht geeft? Door te weten welke blinde vlekken en valkuilen kun je hier effectief aan werken.

Vraag hulp of praat met een professional

Je kunt jezelf niet aan je haren uit het drijfzand trekken. Het is fijn om professional naast je  te hebben die jou helpt om verandering aan te brengen in je leven zodat je voorkomt dat je opgebrand raakt als ondernemer en meer gaat genieten van je leven naast je bedrijf.

Praat eens met een goede coach die gespecialiseerd is in stresscoaching voor ondernemers

Ondernemen zonder stress?

Klik op de knop hieronder, download gratis deze checklist en ontdek hoe je met meer energie, rust en focus onderneemt terwijl je je werk-privé balans verbetert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders