CCT logo 2023 2

Van manager met burnout tot succesvol stress coach

Van manager met burnout tot succesvol stress coach

 

Creativiteit en verbinding

Als kleine jongen hield ik ervan om met vriendjes buiten spelen. Ik was niet naar binnen te krijgen. Als ik wel binnen was ik het liefste creatief bezig. Tekenen, met lego spelen.

Zolang ik maar iets kon maken wat ik in mijn hoofd had.

Op jonge leeftijd werd ons gezin geconfronteerd met een groot trauma: mijn oudere broer raakte verlamd vanaf zijn middel naar beneden en is sindsdien gehandicapt. Ik was toen 8 jaar en door de aandacht en zorg die nodig was voor hem, heb ik mijzelf aardig geleerd weg te cijferen. Maar ik leerde ook hoe belangrijk het is niet afhankelijk te willen zijn van anderen.

Tijdens de Havo middelbare school, ontstond er een voorliefde voor dansen. Ik luisterde veel naar hiphop. Later is die passie voor dansen omgeslagen naar Salsa en Latin muziek.

 

Geen idee wat ik wilde

Na de HAVO studeerde ik HEAO Commerciële Economie en toen ik klaar was, wist ik helemaal niet wat ik ermee wilde worden. Ik ging aan de slag bij een grote electro-speciaalzaak en merkte dat  ik heel goed anderen kon motiveren en was goed in nieuwe dingen overbrengen. Op basis daarvan kreeg ik mijn eerste leidinggevende baan als teamleider.

Omdat dit mij goed afging ik daarvoor werd gewaardeerd dacht ik dat een managementfunctie mijn doel was en ik ging er vol voor. De 5 jaren daarna maakte ik een groei door totdat ik bij een organisatie kwam waar ik een ontzettend verantwoordelijke en dynamische functie had. Ik was eindelijk Manager op internationaal niveau.

Doel bereikt maar ik was niet gelukkig

Het bedrijf voelde niet goed aan qua cultuur. Geen aandacht voor de mens. Er vielen ontzettend veel mensen uit met stress en burn-out klachten. Om het bol te werken bleef ik nog 5 jaar hangen en werkte bijna constant over om aan de verwachtingen te voldoen.

In dat laatste jaar als manager ging het mis en ik merkte dat ik me niet meer kon concentreren, oververmoeid was geraakt en uiteindelijk huilend in de auto zat terwijl ik naar huis reed.

Mijn vriendin stuurde mij linea recta naar de huisarts. Daar kreeg ik te horen dat tegen een overspannenheid of burn-out aan zat en onmiddellijk rust moest nemen.

Na 1,5 week keerde ik terug naar het werk. Dat was geen goede move. Na 3 dagen was ik volledig uitgeput en zat ik weer thuis op de bank.

Hoezo, burn-out klachten?

Ik deed toch precies waar ik goed in was? En ik was ontzettend gedreven? Hoezo ‘ overkwam’ mij dit?

Ontzettend teleurgesteld  in mijzelf dat ik het zover had laten komen. Hoe kon het zo zijn dat ik niet voor mijzelf op kwam. Ik voelde me ontzettend wanhopig en machteloos.

 

Harde lessen

Tijdens mijn herstel ging ik intensief aan de slag met een psychotherapeut. Mijn eigen grenzen onvoldoende bewaken, altijd maar door blijven gaan en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel waren interne factoren die mij in de weg zaten.

Belemmerend werkten.

 

Nadat ik weer voldoende energie had, stortte ik mij 7 maanden volledig op mijn passie: Salsa dansen. Veel bewegen deed wonderen voor mijn herstel.

 

Ook was het erg confronterend en kwamen al mijn gedragspatronen keihard naar boven. Door te trainen met een goede vriend en tevens mijn dansleraar heb ik ontzettend veel geleerd over mijzelf.

 

Stress werd mijn passie

Wat mij opviel was dat er heel veel mensen in mijn omgeving stress of burn-out gerelateerde klachten hadden. Maar er nooit over spraken. Ik merkte dat er een taboe op Stress en Burn-out heerstte. En dat men daardoor niet de juiste goede begeleiding kreeg vanuit het werk kreeg.

Toen kwam ik bij Sonnevelt opleidingen ‘Stresscounselor’ tegen. Dat raakte me direct want ik had het idee om meer te weten te komen over stress en Mocht ik er niets mee doen qua loopbaan dan zou ik in ieder geval voldoende leren hoe ik zelf beter met stress kon om gaan in de toekomst.

Dit was het. Vanaf opleidingsdag 1 wist ik dat ik hier verder mee wilde. Vervolgens rondde ik de opleiding Mental Coach af en schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Ik nam een weer moedig maar lastig besluit: ik werd zelfstandig coach.

Niet begrepen door mijn omgeving

Zelfstandig ondernemen. Dat klonk mooi, maar dat betekende dat ik alle zekerheid van een vaste baan vaarwel zei en dat ik naast een nieuw vak uit te oefenen ook ging ondernemen. Wat ontzettend spannend is.

Daarnaast werd ik niet begrepen door mijn omgeving dat ik deze stap had genomen. Maar vooral dat ik nu koos voor mijzelf en eigen geluk. Dat was nieuw.

Toen kwam ik erachter hoe belangrijk het is om te kiezen voor de dingen die ik belangrijk vind en die mij gelukkig maken. Dat geeft mij het gevoel vrij te zijn. Niet belemmerd te voelen door de afhankelijk van anderen.

Maar ook met de klanten waar ik mee werkte viel het me op dat in de basis er altijd sprake is van onvoldoende bewaken van grenzen. Niet duren kiezen voor eigen gezondheid. Door schuldgevoel naar anderen. Zo herkenbaar en zo universeel

 

 

 

Verdere verdieping en specialisatie

Inmiddels heb ik me in de afgelopen jaren verder gespecialiseerd in begeleiding bij stress en burn-out. Ik heb me aangesloten bij de meest toonaangevende netwerken van burn-out coaches in Nederland. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Daarnaast heb ik een opleiding bij het CSR centrum gevolgd. Dit centrum is expert op het gebied van stress en burn-out behandeling en hebben een methode die zeer effectief is en ik ook gebruik omdat ik gecertificeerd ben in deze methode.

Anders dan andere coaches met een unieke methode

Burn-out herstel is voornamelijk gericht op de psychologische en gedragsmatige kant. De fysieke factor wordt te weinig meegenomen in de begeleiding. Het lichaam erbij betrekken was wetenschappelijk gezien noodzakelijk. Daar staat de methode van het CSR centrum voor en deze lijn volg ik 100%.

Dus probeerde ik oefeningen en principes uit het salsa dansen tijdens workshops en coaching sessies uit. Ik merkte dat dit een veel grotere impact had omdat gedachten en gedrag nu voelbaar werd. Nu combineer ik regelmatig deze oefeningen met de coach sessies volgens de CSR methode in de natuur of in workshops en trainingen.

Inmiddels heb ik sinds 2015 meer dan 400 mannen en vrouwen geholpen met mijn coaching en training. uitsluitend mensen met stress-gerelateerde klachten. In een overspannenheid of burn-out. Of nog net niet en wisten we dat te voorkomen.

Ik heb bij meerdere grote en kleine organisatie preventie trainingen gegeven.

 

Enkele voorbeelden

 

Gedrevener dan ooit

Gedrevener dan ooit wil ik mensen helpen te leren kiezen voor eigen gezondheid en geluk zodat ze voorkomen om in een burn-out te komen.

Ik help je graag met het zoeken naar manieren om beter met stress om te gaan, een betere privé balans te creëren en beter je grenzen aan te geven en om op duurzame manier te herstellen van en te re-integreren na je burn-out

Zullen we kennismaken?

 

Laat je gegeven achter en ik neem binnen 24uur contact met je op. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches