De laatste jaren lees je steeds meer over: ‘Vitaliteit’. Dat is logisch want de pensioenleeftijd wordt versneld opgevoerd van 65 jaar naar 67 jaar. En bedrijven zijn dus erg gebaat bij vitale werknemers. Maar hoe kun je nou je vitaliteit of je innerlijke veerkracht beinvloeden? In dit artikel leg uit over de 6 factoren die jouw vitaliteit bepalen.
Wat houdt vitaliteit eigenlijk in?
Los van de arbeidsmarktsituatie zoals hierboven beschreven, wil iedereen gezond en fit blijven zodat we van het leven kunnen genieten en datgene doen wat we zo graag willen.
Het woord ‘vitaliteit’ komt van het Latijnse ‘vitae’. De betekenis hiervan is ‘Leven’. Vitaliteit gaat over levenskracht en het laten stromen van ‘levensenergie’ door het lichaam.
Waarom vitaal blijven
Hoe kun je vitaliteit beïnvloeden?
Veel mensen denken dat vitaliteit voornamelijk wordt bepaald door ‘beweging’ en ‘voeding’. Dit is gedeeltelijk waar, maar er zijn nog meer, en zelfs belangrijkere, factoren die je vitaliteit beïnvloeden. In dit artikel meer over de factoren die invloed hebben op een vitaal leven.
1. Leid een autonoom en zinvol leven
De belangrijkste factor die bepaalt hoe vitaal je in leven staat is het leiden van autonoom en een zinvol leven.
- Wat vind jij belangrijk in het leven en welke rol speelt bijvoorbeeld spiritualiteit hierbij?
- Wat zijn jouw passies en wat vind jij het allerleukste om te doen?
- Waar krijg jij energie van?
Belangrijke vragen die we ons zelf van tijd tot tijd stellen.
2. Blijf in contact met ondersteunende relaties
De samenleving wordt steeds individualistischer. Door de drukte in ons leven komt het steeds vaker voor dat we minder tijd maken voor familie, vrienden en kennissen. Als mensen gestresst of depressief zijn raken ze in een isolement. Verbondenheid met ondersteunende relaties zorgt voor meer liefde en genegenheid, positieve energie en inspiratie.
3. Denk Positief
‘Je bent wat je denkt’ is een bekende uitspraak. Vanuit de wetenschap psycho-neuro-immunologie wordt een directe relatie gelegd tussen de invloed van je gedachten en het effect daarvan op je gezondheid. Ga eens na welke gedachten jij hebt of hoe je tegen jezelf praat.
4. Zorg voor voldoende herstel
We leven in een tijd waarin we ambitieus zijn en hard werken om onze dromen te verwezenlijken. Als we niet oppassen draven we maar door. Alles wat leeft heeft echter regelmatig herstel nodig om weer ‘op te laden’. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor regelmatige ontspanningsmomenten. Lees dit artikel voor tips om snel stress te verminderen .
5. Beweeg regelmatig
Regelmatig bewegen heeft een gezonde uitwerking op je lichaam en geest. Het draagt bij aan soepele en sterke spieren en een beter immuunsysteem.
Als je niet regelmatig kunt sporten zorg er dan voor dat je dagelijks minimaal 30 minuten ‘matig intensief’ beweegt. Bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of lekker te dansen.
6. Let op je voeding
Als je lichaam verandering (ook wel gezien als ‘dreigend gevaar’) signaleert dan zou je dit kunnen merken aan een verandering in je eetgedrag. Het is belangrijk om zowel op je eetgewoontes te letten als op je voeding. Hierbij is het uitgangspunt dat je lichaam ins taat moet kunnen zijn om je voeding op te kunnen nemen en te verwerken. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
Vitaliteit is meer dan alleen letten op je beweging en op voeding. Aan de hand van de hierboven beschreven factoren kun je voor jezelf nagaan waar je voor jouw gevoel stappen kunt nemen om een vitaler leven te leiden.
Wat doe jij om vitaal te blijven? Ik ben erg benieuwd. Laat je reactie achter.