Home » Video » Van manager met burnout tot succesvol stress coach

Van manager met burnout tot succesvol stress coach

door | 3 okt, 2019 | Video

Van manager met burnout tot succesvol stress coach

Van manager met burnout tot succesvol stress coach

Creativiteit en verbinding

Als kleine jongen hield ik ervan om met vriendjes buiten spelen. Ik was niet naar binnen te krijgen. Als ik wel binnen was ik het liefste creatief bezig. Tekenen, met lego spelen.

Zolang ik maar iets kan maken wat ik in mijn hoofd had.

Op jonge leeftijd werd ons gezin geconfronteerd met een groot trauma: mijn oudere broer raakte verlamd vanaf zijn middel naar beneden en is sindsdien gehandicapt. Ik was toen 8 jaar en door de aandacht en zorg die nodig was voor hem, heb ik mijzelf aardig geleerd weg te cijferen. Maar ik leerde ook hoe belangrijk het is niet afhankelijk te willen zijn van anderen.

Tijdens de Havo middelbare school, ontstond er een voorliefde voor dansen. Ik luisterde veel naar hiphop. Later is die passie voor dansen omgeslagen naar Salsa en Latin muziek.

 

Geen idee wat ik wilde

Na de HAVO studeerde ik HEAO Commerciële Economie en toen ik klaar was, wist ik helemaal niet wat ik ermee wilde worden. Ik ging aan de slag bij een grote electro-speciaalzaak en merkte dat  ik heel goed anderen kon motiveren en was goed in nieuwe dingen overbrengen. Op basis daarvan kreeg ik mijn eerste leidinggevende baan als teamleider.

Omdat dit mij goed afging ik daarvoor werd gewaardeerd dacht ik dat een managementfunctie mijn doel was en ik ging er vol voor. De 5 jaren daarna maakte ik een groei door totdat ik bij een organisatie kwam waar ik een ontzettend verantwoordelijke en dynamische functie had. Ik was eindelijk Manager op internationaal niveau.

Doel bereikt maar ik was niet gelukkig

Het bedrijf voelde niet goed aan qua cultuur. Geen aandacht voor de mens ervielen ontzettend veel mensen uit met stress en burn-out klachten. Om het bol te werken bleef ik nog 6 jaar hangen en werkte bijna constant overom aan de verwachtingen te voldoen.

In dat laatste jaar als manager ging het mis en ik merkte dat ik me niet meer kon concentreren, oververmoeid was geraakt en uiteindelijk huilend in de auto zat terwijl ik naar huis reed.

Mijn vriendin stuurde mij linea recta naar de huisarts. Daar kreeg ik te horen dat tegen een overspannenheid of burn-out aan zat en onmiddellijk rust moest nemen. 

Na 1,5 week keerde ik terug naar het werk. Dat was geen goede move. Na 3 dagen was ik volledig uitgeput en zat ik weer thuis op de bank.

Hoezo, burn-out klachten?

Ik deed toch precies waar ik goed in was? En ik was ontzettend gedreven? Hoezo ‘ overkwam’ mij dit?Ontzettend teleurgesteld  in mijzelf dat ik het zover had laten komen. Hoe kon het zo zijn dat ik niet voor mijzelf op kwam. Ik voelde me ontzettend wanhopig en machteloos.

Harde lessen

Tijdens mijn herstel ging ik intensief aan de slag met een psychotherapeut. Mijn eigen grenzen onvoldoende bewaken, altijd maar door blijven gaan en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel waren interne factoren die mij in de weg zaten. Belemmerend werkten.

Ik leerde te kiezen voor eigen geluk. Mijn grenzen te stellen en te bewaken. Mijzelf en mijn gezondheid op de eerste plaats zetten.

Nadat ik weer voldoende energie had, stortte ik mij 7 maanden volledig op mijn passie: Salsa dansen. Veel bewegen deed wonderen voor mijn herstel.

 

Ook was het erg confronterend en kwamen al mijn gedragspatronen keihard naar boven. Door te training met een goede vriend en tevens mijn dansleraar heb ik ontzettend veel geleerd over mijzelf

Moeilijke keuzes

Naarmate de tijd verstreek nam ik een heel lastig besluit. Ik zei mijn baan op. Omdat ik nooit goed wist wat IK echt wilde besloot ik niet eerder een andere baan te zoeken totdat ik wist wat echt bij me past.

Ook wist ik dat dansen een fantastische uitlaatklep was maar dat ik daar niet fulltime mee bezig wilde zijn voor de rest van mijn leven. Ik nam contact op met een jobcoach. Na onderzoek kwam ik telkens uit op anderen inspireren en helpen. Coaching was mij op het lijf geschreven. Maar daar had ik niet voor gestudeerd. En al helemaal geen ervaring in! Zoveel opleidingen welke zou het beste passen.

Stress werd mijn passie

Wat mij opviel was dat er heel veel mensen in mijn omgeving stress of burn-out gerelateerde klachten hadden. Maar er nooit over spraken. Ik merkte dat er een taboe op Stress en Burn-out heerstte. En dat men daardoor niet de juiste goede begeleiding kreegvanuit het werk kreeg.

Toen kwam ik bij Sonnevelt opleidingen ‘Stresscounselor’ tegen. Dat raakte me direct want ik had het idee om meer te weten te komen over stress en Mocht ik er niets mee doen qua loopbaan dan zou ik in ieder geval voldoende leren hoe ik zelf beter met stress kon om gaan in de toekomst.

Dit was het. Vanaf opleidingsdag 1 wist ik dat ik hier verder mee wilde. Vervolgens rondde ik de opleiding Mental Coach af en schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Ik nam een weer moedig maar lastig besluit: ik werd zelfstandig coach.

 

Niet begrepen door mijn omgeving

Zelfstandig ondernemen. Dat klonk mooi, maar dat betekende dat ik alle zekerheid van een vaste baan vaarwel zei en dat ik naast een nieuw vak uit te oefenen ook ging ondernemen. Wat ontzettend spannend is.

Daarnaast werd ik niet begrepen door mijn omgeving dat ik deze stap had genomen. Maar vooral dat ik nu koos voor mijzelf en eigen geluk. Dat was nieuw.

Toen kwam ik erachter hoe belangrijk het is om te kiezen voor de dingen die ik belangrijk vind en die mij gelukkig maken. Dat geeft mij het gevoel vrij te zijn. Niet belemmerd te voelen door de afhankelijk van anderen.

Maar ook met de klanten waar ik mee werkte viel het me op dat in de basis er altijd sprake is van onvoldoende bewaken van grenzen. Niet duren kiezen voor eigen gezondheid. Door schuldgevoel naar anderen. Zo herkenbaar en zo universeel

 

De beginjaren als coach en ondernemer

Intussen groeide mijn passie voor stress en burn-out meer en meer en merkte ik dat alle coaches iets met stress deden maar heel weinig echt gespecialiseerd zijn. Daarnaast is alle behandeling gericht op herstel en niet op preventie. Hier wilde ik anders in zijn. Voor iedereen valt er het meeste te winnen als je kunt uitval door burn-out kunt voorkomen. Dat geldt voor de mensen die de klachten ervaren. Maar vooral ook voor bedrijven.

De beginjaren als ondernemende coach waren moeilijk maar de transformatie die ik bereikte met mijn klanten gaf zo ontzettend veel voldoening dat ik bleef door zetten.

Door slim samen te werken met andere specialisten vergrootte ik mijn kennis, mijn ervaring en kon ik mij meer en meer specialiseren.

Ook startte ik met het geven van preventie workshops en trainingen bij bedrijven. Zo kon ik invloed uitoefenen op de manier hoe men in het bedrijfsleven omgaat met stress en burn-out.

 Anders dan anderen met een unieke methode

Burn-out herstel is voornamelijk gericht op de psychologische en gedragsmatige kant. De fysieke factor wordt te weinig meegenomen in de begeleiding. Het lichaam erbij betrekken was wetenschappelijk gezien noodzakelijk. Dus probeerde ik oefeningen uit het salsa dansen tijdens workshops en coaching sessies uit. Ik merkte dat dit een veel grotere impact had omdat gedachten en gedrag nu voelbaar werd. Nu combineer ik deze oefeningen met sportieve werkvormen in de natuur.

Kies voor jezelf. Zonder schuldgevoel

Gedrevener dan ooit wil ik mensen helpen te leren kiezen voor eigen gezondheid en geluk zodat ze voorkomen om in een burn-out te komen. Met een unieke methode en ervaring help ik anderen uit de moeilijkste periode van hun leven en weer te gaan voor geluk.

Ik help je graag met het zoeken naar manieren om beter met stress om te gaan, een betere werk-prive balans te creëren en beter je grenzen aan te geven

 

 

Zullen we kennismaken?

laat je gegeven achter en ik neem binnen 24uur contact met je op. 

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je bent er bijna!

 

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?

Je hebt je ingeschreven voor de checklist. Je ontvangt deze per mail. Dus check je inbox en ook je 'ongewenste mail' folder. Succes!

Je bent er bijna!

 

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?

Je hebt je ingeschreven voor de checklist. Je ontvangt deze per mail. Dus check je inbox en ook je 'ongewenste mail' folder. Succes!

Tweet
Share
Share
Pin