CCT logo 2023 2

Hoe laat je werk je los – ontspannen als ZZP’er

Hoe laat je je werk los als ZZP’er?

Hoe laat jij je werk los als ZZP’er? Of is het juist de valkuil voor jou, dat je altijd ‘aan’ staat en met werk bezig bent? In dit artikel lees je hoe je beter kunt ontspannen als ZZP’er en hoe je je werk loslaat.

Stressklachten onder ZZP’ers onderschat

Heerlijk, om voor jezelf werken. Je legt geen verantwoording af aan leidinggevenden of managers. Je bepaalt zelf waar je werkt, met wie, hoe en je bepaalt ook wanneer en hoe lang je werkt.

Deze autonomie in het werk zorgt ervoor dat ZZP’ers minder last hebben van stress of burn-out klachten, vergeleken met werknemers in loon dienst.

Vanuit onderzoek van TNO en CBS is gebleken dat 1 op de 6 werknemers in loondienst maandelijks last heeft van psychische vermoedheidsklachten.

Onder ZZP’ers is dit 1 op de 12 personen. Omgerekend gaat het nog steeds om iets meer dan 79000 ZZP’ers, die zich jaarlijks melden stress gerelateerde klachten.

Stressklachten onder ZZP’ers worden onderschat, maar komen  wel minder voor dan bij werknemers in loondienst

De meest voorkomende oorzaken voor stress onder ZZP’ers

Als er jaarlijks zoveel ZZP’ers zich melden met stress-gerelateerde klachten, wat zijn dan de oorzaken hiervoor? Hieronder vind je de meestvoorkomende.

Financiële onzekerheid

Één van de grootste angsten voor ZZP’ ers of ondernemers is de angst om het niet financieel te kunnen bolwerken. Zeker als je net start of nieuwe diensten opzet , zie je niet direct de resultaten van je harde werken terug in inkomsten. Of als je in  tijden van crisis je omzet verdampen.  En dat kan stress opleveren. De meest gezochte oplossing voor deze onzekerheid: meer en langer doorwerken.

Vervaagde grens tussen werk en privé

Door de technologische mogelijkheden en de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je werkt, wordt de grens tussen werk en privé steeds vager. Als ZZP’er kun je gemakkelijker dan ooit ‘nog even’ een mail versturen of je social media blijven checken. Heel belangrijk op het eerste gezicht. Maar voordat je weet ben je weer een uur verder. Zo offer je wel je tijd voor je gezin, sociale afspraken of tijd voor jezelf wordt op.

Niet effectief bezig zijn

Als zelfstandig ondernemer heb je doelen gesteld. Maar het kan een uitdaging zijn om niet te verzanden in de taken die niet bij dragen aan deze doelen.

Onheldere visies, kernwaarden, of onvoldoende concrete doelen maken dat je al druk bezig bent met de dingen die nu ‘eenmaal moeten’. Door geen duidelijkheid te hebben van wat ertoe doet kan het erg lastig zijn om je doelen te realiseren. En dit kan weer voor tijdsdruk en frustratie zorgen.

Altijd ‘aan’ staan

Smartphones die ‘pingen’. Mails die binnenkomen of apps die je blijft ontvangen. Door de vele meldingen op je apparaten ben je snel afgeleid. Of nog erger:  je ziet net voor het slapen gaan een bericht binnenkomen, waardoor je begint te piekeren. Dag nachtrust!

Ontspannen als ZZP'er hoe laat je je werk los

Niet kunnen delegeren of uitbesteden

Je bent waarschijnlijk heel goed in een bepaalde activiteit en dat is de kern van je bedrijf. Maar helaas horen andere activiteiten ook bij het ondernemen. ZZP’ers die net gestart zijn het begin doen vaak alles zelf om kosten te besparen. Maar op een gegeven moment is het nodig om activiteiten of zaken uit te besteden waar je niet goed in bent of die niet direct aansluiten bij jouw visie, waarden of doelen.

Meer en langer(door) werken wordt vaak als oplossing gezien om met de meest voorkomende oorzaken van stress te dealen.

Gevolgen voor ZZP’ers

Door de bovenstaande oorzaken niet aan te pakken kunnen de volgende gevolgen zich voordoen:

 • Structureel te weinig ontspannen, opladen of herstellen van stressvolle activiteiten
 • Voornaamste focus op werk wordt noodlottig voor de mensen om je heen.
 • Gezonde Stress kan chronisch worden en je gaat gezondheidsklachten ontwikkelen
 • Alles gaat als ‘moeten’ aanvoelen en het wordt steeds onduidelijker wat er echt toe doet, in jouw leven.

Omdat je als ZZP’er alles zelf kunt bepalen is het een grote valkuil om structureel langer en  meer te werken.

Belangrijk om je werk af te kunnen sluiten. en te ontspannen. Niet alleen in het weekend of op vakantie. Maar op dagelijkse basis. Want elke dag een beetje wint het altijd van ‘zo nu en dan heel veel’.

hoe laat je je werk los als ZZP'er

Hoe laat je je werk los als ZZP’er?

Hieronder vind je een aantal tips die je helpen om werk beter los te laten zodat je kunt ontspannen als ZZP’er.

1. Hou Minibreaks

Zorg ervoor dat je niet de hele dag achter elkaar blijft door bikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat als je door de dag heen meer herstelmomenten inbouwt, je aan het einde van de dag gemakkelijker kunt ontspannen en opladen.

Om het uur of anderhalf uur een korte break van 5 tot 10 minuten waarbij je je brein even ‘op adem kunt laten komen’ is ideaal.

Probeer in de minibreaks ontspanningsoefeningen of bewegingsoefeningen te doen.

2. Sla je lunch niet over

Ga van je werkplek af als je luncht. Vaak wordt er even een broodje weggewerkt achter de laptop. Het is veel beter om losgekoppeld van je werkzaamheden te genieten van je lunch. Nog beter, ga even een ommetje in de buitenlucht lopen.

3. Dagelijkse actieve vrijetijdsbesteding

Het is niet gek dat veel mensen moeilijk de knop om kunnen zetten na een drukke werkdag. Je brein maakt de hele dag al overuren. Zorg ervoor dat je na je werk geen werkzaamheden meer oppakt en een fysieke activiteit onderneemt. Denk hierbij aan sporten, wandelen, fietsen of misschien yoga. Door te focussen op een fysieke activiteit gun je je hersenen meer rust en kom je beter in ‘de ontspan-stand’.

Een fysieke activiteit helpt je brein tot rust komen.

4. Begrens je werktijd door je agenda te blokken

Veel mensen vinden het gek: je vrije tijd plannen. Ik hoor zo vaak ‘ Dat gaat wel ver hoor als je ook je vrije tijd moet gaan plannen.’  Maar in werkelijkheid is een lege agenda snel gevuld met moetjes, verplichtingen en werk. Zeker als je als ZZP’er je eigen werktijden bepaalt. 

5. Creëer overzicht in werk en privé voor meer rust

Overzicht zorgt voor rust. Blijf helderheid creëren over zaken zoals doelen, planning en effectief werken. Werk aan de zaken die ertoe doen. En hou voor ogen wat voor jou belangrijk is en waarom je doet wat je doet.

6. Blijf relativeren

Wanneer je merkt dat je je opgejaagd begint te voelen blijf dan telkens op afstand naar de situatie te kijken. Alsof je in een helikopter zit.

En stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is er feitelijk écht aan de hand?
 • Wat is het allerergste dat er feitelijk zou kunnen gebeuren?

Door te relativeren creëer je afstand tussen je gedachten en wat er echt gaande is. Dit helpt je meer rust te ervaren.

Samengevat

 • Stressklachten onder ZZP’ers worden vaak onderschat.
 • Als ZZP’er kunnen de meest voorkomende oorzaken van stress ervoor zorgen dat je meer en langer blijft werken.
 • Dit gaat ten koste van je werk-privé balans en je ontspanning. En beide heb je juist nodig om vitaal te blijven ondernemen.
 • Door de tips uit dit artikel te volgen zul je merken dat je na je werkdag gemakkelijker je werk kunt loslaten en gaat  ontspannen.
 • Structureel meer en langer werken  is nooit de oplossing. Pak de oorzaken in de kern aan

Coaching voor ZZP’ers om beter je werk los te laten

Herken jij je in de punten die in dit artikel zijn beschreven en wil je weten welke stap je nu het beste kunt zetten zodat je meer kunt loslaten en ontspannen?

Of wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over stress of burn-out klachten?

Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je bent er bijna!

Waar mag ik de checklist naartoe sturen?
Conciencia Coaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches